Over Bonaire

Wonen op Bonaire

Hoewel Bonaire een bijzonder gemeente van Nederland is, kom je toch in een hele andere wereld terecht. Er wordt veel Nederlands  gesproken, maar de lokale voertaal is Papiamentu. Verder is het natuurlijk altijd zomer!

Wanneer je naar Bonaire emigreert heb je wel wat zaken om rekening mee te houden. Zo zul je bijvoorbeeld je verblijfsvergunning (sedula) aan moeten vragen. Verder zijn een aantal zaken goed geregeld, wanneer je woonachtig bent op Bonaire betaal je geen ziektekosten verzekering en is het belastingtarief relatief gunstig.

Aan de andere kant liggen de huurprijzen hoog, zijn boodschappen duur en liggen de kosten voor gebruik van water en elektra hoog. De hoogte van de kosten voor elektra zijn ook belangrijk in de keuze van uw woning.

Huizenmarkt Bonaire

Het vinden van een huurhuis op Bonaire is niet eenvoudig. Over het algemeen is er veel vraag en weinig aanbod van huurwoningen. Wanneer er een huurwoning beschikbaar is moet er snel actie ondernomen worden en snel besloten worden, want huurwoningen zijn namelijk snel weer vergeven.

Door deze krapte op de woningmarkt liggen de huurprijzen gemiddeld hoog en zeker niet overal krijg je waar voor je geld. Daarnaast geven foto’s op websites en facebook vaak een verkeerde indruk van de woning, waardoor beslissen op een grote teleurstelling kan uitlopen. Factoren die het lastig zijn om op afstand te beoordelen zijn:

  • De locatie en directe omgeving
  • De ligging ten opzichte van de wind
  • De “natuurlijke” temperatuur van de woning
  • De (actuele) staat van de woning
  • De (actuele) staat van apparatuur
  • De aanwezigheid en staat van het meubilair
  • De privacy en inrichting van de tuin
  • De gehorigheid van het huis (of omgeving)
  • De verhuurder of verhuurpartij

 

Met onze hulp krijgt u een beter totaalbeeld van de woning en bent u beter in staat tot een goede beslissing te kunnen komen.

Op onze website bieden we verschillende voorbeeld woningen aan. Woningen zijn er in alle soorten en maten.

Omgeving Bonaire

Bonaire heeft ongeveer 19.000 inwoners, waarvan ongeveer 40% op het eiland is geboren. De overige 60% komt vooral uit de overige voormalige Nederlande antillen, Zuid- en Midden Amerika en Europees Nederland. Rincon is de buurt met de meeste Boneriaanse inwoners (65%). Ook in Antriol en Noord Saliña wonen veel van oorsprong Bonerianen. Europese Nederlanders zitten verspreid over alle wijken, maar relatief zitten zij het vaakts in wijken als Belnem, Santa Barbara, Lagun Hill en Sabadeco. Iedere wijk heeft echter zijn voor en nadelen, meer informatie hierover kun je per wijk terugvinden.

Cultuur Bonaire

Het leven op Bonaire speelt zich grotendeels buiten af. Het is dan ook heel gebruikelijk om mensen in de (voor)tuin te zien. Zakelijk gezien is de cultuur wat minder strikt. Zo is het heel gebruikelijk dat je moet wachten op afspraken of dat je vaker achter afspraken aan moet zitten. Het kennen of inschatten van de verhuurder is daarom ook erg van belang om te weten wat er te verwachten valt van het nakomen van afspraken of opdagen bij calamiteiten.

Bij het afsluiten van een huurcontract is het van belang om te weten dat onderhandelen niet echt gebruikelijk is. Verder worden huurcontracten vaak voor een minimale termijn van een half jaar afgesloten en dient er 1 of 2 maanden borg te worden voldaan.
Veel verhuurders staan geen huisdieren toe, als u uw huisdier mee wilt nemen zal dit vaak betekenen dat u op zoek moet naar een vrijstaande woning die omheind is.