Wijk informatie

De wijken

Bonaire bestond oorspronkelijk uit zes dorpen, te weten: Antriol, Nikiboko, Noord Saliña, Playa, Tera Cora en Rincon. Buiten Rincon zijn in de loop van de tijd deze dorpen steeds verder naar elkaar toegegroeid en vormen zij nu de 5 wijken van Kralendijk. Iedere wijk heeft inmiddels weer verschillende buurten. In total kent Bonaire inmiddels 19 buurten. Een aantal benoemen we individueel en aantal vatten we samen.

Playa kent 3 verschillende buurten: Playa, Playa Pabou en Playa Pariba. Met Playa wordt eigenlijk het centrum van Kralendijk bedoeld. Woningen in deze wijken zijn daarom veelal op loopafstand van centrum en/of boulevard. Het woonaanbod is vrij divers. Afhankelijk van de ligging kunnen huurprijzen hoog zijn.

Antriol bestaat uit vijf verschillende buurten. Amboina, Entrejol Pabou en Pariba, Guatemala en Lagun Hill. Antriol is met ruim 4.400 inwoners de grootste en dichtbevolkste wijk van Kralendijk. Antriol is een levendige en traditionele wijk. Amboina, Entrejol Pabou en Pariba liggen het dichtst bij het centrum. Deze buurten kent vele lokale snacks en supermarkten.

Guatemala en vooral Lagun Hill liggen vrij afgelegen en meer richting de oostkust. Lagun Hill is hierdoor vrij afgelegen en rustig. Over het algemeen wonen in Antriol veel antillianen en latino’s, lagun hill is hierop een uitzondering.

Nikiboko is van oorsprong opgesplitst in Nikiboko zuid en Nikiboko Noord. Inmiddels bestaat de wijk uit drie verschillende buurten: Mexico, Nikiboko en Sabana. In Nikiboko wonen ruim 2.500 mensen. De bewoners van Nikiboko is een mix van culturen, waarin zowel lokalen, spaanstaligen, amerikanen als Nederlanders zich thuis voelen.

Tera Kora bestaat uit drie buurten, Belnem, Lima en Tera Kora. Belnem en de buurten die hierbij behoren worden apart beschreven. Tera Kora is een traditionele wijk met voornamelijk veel antiliaanse bewoners en bewoners afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika.

Belnem is de meest zuidelijke wijk van Bonaire. Belnem bestaat uit de wijken Sabal Palm, Punt Vierkant en Belnem zelf. Belnem is gelegen aan het begin van de zuid-route waar ook veel stranden en populaire duikplekken zich bevinden. Aan het water zijn de meest luxe villa’s gebouwd. Verder landinwaarts is het een diversiteit aan (vrijstaande) woningen en appartementen. De wijk is divers, relatief nieuw en redelijk populair bij bewoners en vakantiegangers. De afstand naar Kralendijk is  zo’n 10 minuten per auto.

Noord Saliña is van oudsher die indianenbuurt. Veel inwoners stamen direct af van de indianen. De indianen waren de oorspronkelijke bewoners van Bonaire. Een groot deel van de huizen hebben nog altijd versieringen die duiden op de oorsponkelijke afkomst. Andere wijken die behoren tot Noord Saliña zijn Hato, Nawati, Republiek, Sabadeco en Santa Barbara. Deze wijken worden nog apart toegelicht.

Noord Saliña is onderaan de berg gelegen. Een stukje hoger op de berg bevinden zicht Nawati en Republiek. Nawati en vooral Republiek zijn nieuwere wijken, met veel vrijstaande woningen. De meeste wegen zijn wel onverhard (behalve de hoofdweg). Gezien de hogere ligging zijn de woningen vaak ook gunstig gelegen op de wind. Vooral in Republiek hebben diverse woningen ook een mooi uitzicht.

Helemaal boven aan de berg bevind zich de wijk Santa Barbara. Santa Barbara staat van oudsher bekend als een villawijk en heeft daardoor vooral een aanbod van vrijstaande woningen op ruime percelen. Vanwege de hoogte hebben een aantal woningen een mooi uitzicht en is het vaak gunstig gelegen op de wind. Een auto is wel gewenst, want de toegangsweg is niet altijd even goed, daarnaast is het centrum op redelijke afstand en de dichtsbijzijnste lokale supermarkt is in Noord Saliña.

Een redelijk jonge villawijk in ontwikkeling. Het is een villawijk waar nog veel wordt gebouwd en waar tevens veel vakantievilla’s zijn gevestigd. Sabadeco is rustig gelegen, maar wel op een redelijke afstand van het centrum van Kralendijk (10 tot 15 minuten), maar vlakbij vele mooie duikspots en grotten. Veel woningen liggen gunstig op de wind en hebben uitzicht op zee.

Meer richting de kust gelegen ligt de wijk Hato. Hato strekt zich uit langs de kust waar in de jaren de eerste woningen aan de zee zijn gebouwd. Vervolgens is deze wijk landinwaarts verder gegroeid. Van oudsher een villawijk, inmiddels is de bevolking redelijk gemengd. Ook de bebouwing is divers, van vrijstaande villa’s tot apartementencomplexen.

Het noordelijke gebied van Bonaire tot aan het nationaal park wordt Rincon genoemd. Rincon zelf is een authentiek dorp met eigen tradities en gebruiken. Het grootste deel van de bevolking woont hier al jaren. Het dorp heeft ongeveer 1.800 inwoners. Het is goedkoop wonen in Rincon aanbod van huurwoningen is zeer klein.

De meeste mensen zeggen dat ze dicht in de buurt van Kralendijk willen wonen. Kralendijk is echter het grootste deel van heel het eiland! Kralendijk is midden en zuid Bonaire. Kralendijk is opgesplitst in verschillende wijken. Als iemand je vraagt waar je woont op Bonaire zeg je altijd je wijknaam zoals Belnem, of Playa en eigenlijk nooit Kralendijk ookal woon je in het centrum.